Blogg

Tips og råd

Tilrettelegging av eksamen 

Har du spørsmål om muligheter for tilrettelegging av eksamen? Da kan dette blogginnlegget være nyttig for deg! Les mer om hvem som kan søke tilrettelegging, hva du kan søke om og hvilke frister som gjelder.

Tips til eksamen i kroppsøving 

Skal du ta opp kroppsøving og er nysgjerrig på eksamen? Vi har tatt en prat med kroppsøvingslærer, Arne, for å høre hva som skjer på selve eksamensdagen, og hvilke tips han har til privatister.

Er du en utsetter? 

Mange kan nok kjenne seg igjen i det kjente begrepet «prokrastinering», spesielt studenter! Vi har derfor laget en liste med råd som kan hjelpe deg med å ikke utsette oppgaver lenger! Les rådene her.

Sliter du med å stå opp? 

Høsten er på vei! Det betyr mørkere dager, regnvær, og for noen kan det også bli vanskelig å stå opp om morgenen. Vi har laget en liste med alarm-apper som skal gjøre det lettere for deg å stå opp!

Hva er alderspoeng? 

Vi får mange spørsmål på rådgivning om hva alderspoeng egentlig er, så derfor har vi laget en FAQ som forhåpentligvis vil oppklare litt.

Jeanette deler sine beste tips! 

Vi har tatt en prat med en av rådgiverne i Bergen, Jeanette, for å høre hva som er viktig å tenke på ved skolestart. Les hennes gode tips her!

En annerledes undervisning 

– Jeg prøver som oftest å legge opp undervisningen så likt som mulig privatistens hverdag. Jeg benytter meg ofte av dagligdagse eksempler som blant annet tabloid-nyheter og Facebook-poster.

Møt norsklærer Espen! 

Espen har alltid interessert seg for litteratur og språk, og delt sin kunnskap med folk rundt seg. Hør han fortelle om fordelene med å være privatist og hans lidenskap for norskfaget.

10 tips til eksamen! 

Våren har kommet, eksamensperioden har startet, og nervene har ankommet. For å hjelpe deg litt på veien har vi samlet en liste med finurlige eksamenstips.

Forskjellen på førstegangsvitnemål og ordinær kvote 

Grunnen til at man har forskjellige kvoter er at det skal være rettferdig når man søker studieplass.      50 % kommer inn på førstegangsvitnemål, og 50 % kommer inn på ordinær kvote.

Sliter du med å sove? 

16. mars er det den internasjonale søvndagen og i den forbindelse har vi skrevet et blogginnlegg med fakta, tips og finurlige ting rundt søvn. Hvor mye søvn trenger du egentlig? Og hvordan får man en bedre nattesøvn? Dette er noe av det vi har funnet svar på.

Hva er 23/5-regelen? 

Er du 23 år eller eldre? Få generell studiekompetanse ved å bare ta seks fag! Vi tilbyr kurs i disse fagene, slik at du kan få muligheten til å ta høyere utdanning selv om du ikke har et vitnemål fra videregående skole.

Trenger du motivasjonsboost? 

I høst har Silje Lysklett hatt internship hos Metis. Hun går på PR og Markedskommunikasjon på Handelshøyskolen BI Bergen. I dette blogginnlegget deler hun sine tips for å holde motivasjonen oppe frem mot eksamen.

Hvordan overkomme språkbarrieren? 

Engelsklærer, Gillian, deler sine tips for å overkomme språkbarrieren og hvordan hun legger opp undervisningen for å gjøre privatistene best mulig forberedt til eksamen.

Velkommen til Bergen 

For litt over ett år siden booket Hannah (23) en enveisbillett fra Trondheim til Bergen. I dette gjesteinnlegget forteller hun om sin opplevelse som ny privatist i Bergen og deler sine erfaring, tips og råd.

Er karaktersnittet bra nok?  

Karakterkalkulatoren vår legger sammen karakterene, alle tilleggspoeng og finner snittet slik at du kan finne ut hvor mange konkurransepoeng du har. Her kan du lese mer om hvordan du bruker kalkulatoren.

Velkommen som privatist 

Hverdagen er i gang og skoleåret er rett rundt hjørnet! Et nytt skoleår betyr blanke ark. Vi har samlet noen punkter som kan være viktige å tenke på for alle nye og gamle privatister dette skoleåret.

Hvordan blir du privatist? 

Det er aldri er for sent å forbedre karakterene, eller hoppe på undervisning igjen for å ferdigstille skolegangen. Her får du informasjonen du trenger og oppskriften steg for steg.

Eksamenstips

Privatistsemesteret er snart ferdig og det nærmer seg eksamen. Her kommer en noen tips fra rektor i Bergen om hva du bør gjøre uken før, og på selve eksamensdagen.

Tips til eksamen i norsk

Espen Dybvik Fosse jobber som norsklærer på Metis Privatistskole i Bergen. Vi har tatt en prat for å bli litt bedre kjent og for å få tips og informasjon rundt norskeksamen.

Hva ville du valgt?  

Går du på yrkesfag eller tar fagbrev og planlegger høyere utdanning? Visste du at om du tar fag som privatist i lærlingperioden kan du tjene nærmere en million ekstra i livslønn? Les mer om kompisene Ole og Per her.

Sliter du med mattekravet for lærere? 

Du trenger ikke karakteren 4 i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen. Rektor på Metis Privatistskole Oslo forteller om andre muligheter for å dekke kravet.

Beinrester og ekte engasjement 

Helt fra Tom var liten har han hatt en stor fascinasjon for naturen. Med glødende engasjement bidrar han til å skape begeistring i biologi og naturfag for privatister hos Metis Privatistskole i Bergen.

Gode råd fra rådgiver

Den viktigste årsaken til at du alltid bør snakke med en rådgiver er at du får hjelp til å unngå å velge noe feil, sier Jeanette, rådgiver hos Metis Privatistskole i Bergen.

Fem tips i studieteknikk 

Rektor på Metis Privatistskole Bergen, Frode Rydland, forteller hva han mener er nøkkelen til å forbedre karakterene, og nå de målene man har satt seg.

Elevenes historier

 

sunniva-privatist

-Byens beste matematikk-tilbud!

Planene til Sunniva endret seg etter ett år med matematikk som privatist. Opprinnelig ønsket hun å gå lærerstudiet, men da hun forbedret karakteren i matematikk fikk hun mer motivasjon, og endret studieplanene for fremtiden.

Fra IV til sekser! 

Shoaib skulle ønske at han fokuserte mer på skole da han gikk på videregående. Han er derfor veldig glad for at 23/5-reglen finnes, og forrige semester fikk han forbedret noen av karakterene sine fra IV til sekser.

Drømmen om NTNU! 

Karl Fredrik drømmer om å komme inn på marin teknikk på NTNU. Snittet er ganske høyt, men han er allerede godt i gang med å forbedre karakterene sine. Forrige semester gikk han fra 3 til 6 i naturfag, og 4 til 6 i engelsk. – Det er kult å vise at man kan hvis man vil, sier Karl Fredrik.

Drømmen om å bli sykepleier! 

I godt voksen alder bestemte Lise (49) seg for å følge drømmen. I dag er hun privatist på Metis Privatistskole Bergen og jobber målrettet for å komme inn på sykepleierstudiet høsten 2019. Les hva som gjorde at hun valgte å bli privatist og hvilke tips hun har til andre.

Annelise vil studere medisin! 

Over to semestre har Annelise tatt opp fag på Metis Privatistskole for å komme inn på medisinstudiet. Ved siden av å ta opp fag har hun en deltidsjobb, arbeider frivillig og er med i Røde Kors Hjelpekorps. Les om hennes travle hverdag som privatist!

Gyda deler sine beste tips! 

I tillegg til å ta opp fag på Metis skriver Gyda blogg, arbeider som artist og jobber deltid i helsevesenet. Nå drømmer hun om å komme inn på medisinstudiet og har allerede forbedret karakter i samfunnsfag og fysikk.

Fra 3 til 6 i naturfag! 

Hans Jørgen ønsket å forbedre karakterene for å komme inn på sykepleien, men ombestemte seg og jobber nå målrettet for å komme inn på psykologistudiet.

Hrolfur vil inn på NTNU! 

Hrolfur ønsket å forbedre karakterene sine fra vgs, og få frisket opp fagene før han begynte på universitetet. Les hvorfor han valgte Metis, og hvilke råd han har til nye privatister!

Sanna måtte omskoleres 

På grunn av forandret helsesituasjon fikk Sanna beskjed om at hun måtte omskoleres. Nå ønsker hun å komme inn på sykepleierstudiet i Stavanger, og få jobb innen rus og psykatri.

Øyvind vil studere sosialt arbeid 

Vi har tatt en kjapp prat for å høre Øyvinds erfaringer som privatist. Les hvordan hverdagen hans har vært gjennom semesteret!

Alexandra kom inn på medisin 

Etter å ha studert psykologi et år, fant Alexandra ut at hun skulle studere medisin. Les hvilke tips hun har til andre privatister for å komme inn på drømmestudiet!

Fra 2-ere til toppkarakterer 

Det å ta opp fag ved Metis har gitt meg en vanvittig stor motivasjon og selvtillit med tanke på høyere utdanning. Jeg har gått fra å ha liten glede av å lære, til å glede meg til undervisning.

Vendepunktet 

Synne (23) hadde mange baller i luften på videregående, noe som førte til at skolen kom i andre rekke. Skolegangen hos Metis ble vendepunktet og nøkkelen til høyere utdanning.

Jobber mot toppkarakterene 

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle fortsette på drømmen om å bli psykolog, men så fant jeg ut at jeg ikke kunne jeg ikke gi meg. Nå er jeg kommet så langt og det er dette jeg vil!

I full gang med medisinstudiet 

Jakob (22) hadde lyst til å bli lege, men hadde ikke vitnemålet som krevdes for å komme inn på medisinstudiet. Les mer om hans historie og tips til andre privatister her.

Rådgivere og lærere i toppklasse 

Michael (27 år) har det siste året tatt opp fag som privatist og målet er å komme inn på medisinstudiet. Les om hans erfaringer her!

Gikk fra 2 til 5 i naturfag

Tonje Røli Bruaas (20) begynte på Metis Privatistskole for å forbedre karakterene sine. På videregående slet hun med motivasjonen og falt litt ut av undervisningen.

Det er aldri for sent! 

– Det er aldri for sent! Jeg var veldig skeptisk til å ta opp fag fordi jeg var redd for å være den klart eldste i klasserommet, men alder er absolutt ingen hindring, forteller Timothy (29).

Fagbrev og privatistkurs samtidig 

– Hadde jeg tatt påbygg etter fagbrevet og så forkurs til ingeniør ville jeg brukt to år ekstra. De to årene tar jeg heller i jobb med full lønn, smiler Sindre (21).

Adrian benyttet 23/5-regelen 

For å komme inn på studiet manglet han noen fag og valgte å starte på Metis Privatistskole. Målet var å forbedre karaktersnittet slik at han kom inn på drømmestudiet.

Ina fullførte videregående

Ina var uheldig på videregående og droppet flere fag. Nå har hun fullført vitnemålet på Metis Privatistskole. – Jeg er stolt over at jeg tok grep og fullførte videregående.

Julie forbedret karakterene 

Julie satte seg et svært ambisiøst mål. Hun ville inn på jusstudiet i Bergen etter ett år på Metis Privatistskole. Hardt arbeid, dyktige lærere og en solid porsjon målbevissthet fikk henne dit hun ville.

Anita omskolerte seg 

Anita er utdannet kokk, og har blant annet jobbet på ærverdige Theatercaféen i Oslo. Hun opplevde det som både spennende og skremmende å begynne på skolen igjen. Angrer hun? Bare på at hun ikke gjorde det tidligere.

Er du klar for å ta steget videre?