Ina tok grep og fullførte videregående – Nå er skuldrende senket

Ina (22) fra Norheimsund tok fire fag som privatist.

Ina hadde mange vikarer på ungdomsskolen. Dette gjorde at studieteknikken ikke satt helt, da hun startet på videregående. Hun måtte droppe flere fag. Nå har Ina fullført videregående ved å ta de siste fagene som privatist hos Metis Privatistskole.

Ina valgte å flytte til Bergen fra Norheimsund for å ta kurs som privatist. Det har hun ikke angret på.

– Den viktigste årsaken til at jeg satte meg på skolebenken igjen, var nok at jeg nå følte meg mer voksen. Jeg var besluttsom og mer motivert. Nå var det mitt valg, og ikke noe jeg måtte gjøre. Samtidig så ønsket jeg å bli ferdig med videregående. Det er jo ikke så kjekt å ha hengende over seg, sier Ina Gauden, tidligere privatist.

Endelig vitnemål

Ina understreker at hun aldri har vært spesielt opptatt av å få gode karakterer.

– Jeg er stolt over at jeg tok grep og fullførte videregående. Jeg ble skikkelig glad, da jeg fikk vitnemålet mitt. Jeg kan vel egentlig si at skuldrende ikke er så hevet lengre, sier en smilende Ina.

Glad for flere valgmuligheter

Til daglig jobber Ina i en barnehage hjemme i Norheimsund. Hun stortrives sammen med mennesker.

– Faktisk har jeg begynt å vurdere flere utdanningsretninger videre. Jeg har ikke bestemt meg for noe konkret, men ser på utdannelser som sykepleier, fengselsbetjent eller sosionom. Det beste nå som jeg har fullført videregående, er å vite at jeg har uendelig mange valgmuligheter inn på høyere utdanning.

Det beste nå som jeg har fullført videregående, er å vite at jeg har uendelig mange valgmuligheter inn på høyere utdanning.

Lærerne ga meg selvtillit

Det å starte på skolen igjen etter en tid borte er alltid litt skummelt, men Ina gledet seg. Hun forteller at hun trives godt i et klassemiljø, og at hun lærer best gjennom andre. Ina ønsker å trekke frem at lærerne på Metis er veldig dyktige.

– Lærerne gav meg både tillitt og selvtillit, sier Ina. Jeg har alltid følt meg dårlig i engelsk, og var litt spent på hvordan timene ville bli. Engelsklæreren sa allerede første time at alle måtte snakke engelsk i alle timene. Det  syntes jeg var rart i starten. Men nå er jeg så takknemlig for at jeg ble utfordret. Nå er jeg jo blitt glad i engelsk, og er ikke så dårlig som jeg trodde, sier en smilende Ina.

Et sted å gå til

For Ina var det viktig å ha et sted å gå til.

–Jeg liker å lære av andre. For meg er det utfordrende å lese og lære seg pensum på egenhånd. Jeg er usikker på om jeg ville ha klart å motivere meg for å ta fag uten å være fysisk tilstede i en klasse.

Ina understreker også at man ikke bør starte som privatist før man er motivert.

– Du må kjenne at du er klar. Og er du det, da er det bare å brette opp ermene og få det gjort. Det er jo så deilig når man er ferdig. Da slipper man jo å tenke mer på det, avslutter Ina.

Jeg er usikker på om jeg ville klart å motivere meg for å ta fag uten å være fysisk tilstede i en klasse.