Gikk fra 2 til 5 i naturfag – Forbedret nesten alle karakterene!

Tonje Røli Buraas forbedret karakterene sine som privatist hos Metis Privatistskole.

Tonje Røli Bruaas (20) begynte på Metis Privatistskole i Bergen for å forbedre karakterene sine. På videregående slet hun med motivasjonen og falt litt ut av undervisningen.

– Jeg fikk stort sett bare dårlige karakterer på videregående. Jeg manglet motivasjon og fikk lite ut av undervisningen. Lærerne fokuserte på dem som var litt mer frempå og utadvendt. Selv var jeg litt tilbaketrukket og fikk ikke den oppfølgingen jeg hadde ønsket.

Tonje gikk fra 2 til 5 i naturfag på ett semester og takker naturfag- og biologilærer, Tom, for god undervisning og oppfølging.

– Jeg forstod aldri naturfag i løpet av mine tre år på videregående. Jeg har alltid tenkt at jeg får være en 2´er elev, men nå er jeg søren meg en 5´er elev! Tom er så utrolig flink og han kan jo alt. På eksamen syntes jeg det rett å slett var gøy å snakke om det jeg kunne. Det var en positiv opplevelse for meg som har gitt meg mye selvtillit! Vi trenger flere lærere som Tom.

Viktig å sette seg mål

Målet til Tonje var å forbedre karakterene slik at hun kunne velge mellom flere studieretninger.

– Jeg ville forbedre karakterer for å vise både for meg selv og andre at jeg kunne mer enn det vitnemålet fra videregående viste. For meg var det viktig å sette mål. Jeg satte litt høye mål slik at jeg hadde litt å gå på. Hverdagen har har bestått av mye skolearbeid. Det er ingen enkel jobb å være privatist og det har krevd fokus og struktur for å oppnå de resultatene som jeg ønsket.

Jeg synes det har vært overraskende gøy å være privatist på Metis. Jeg har hatt kjempedyktige og hyggelige lærere i alle fag.”

Eksamensrettet undervisning

Tonje har vært privatist hos oss i ett år og har tatt opp biologi, samfunnsfag, kroppsøving, naturfag og matematikk.

– For meg så betydde lærerne utrolig mye for at jeg klarte å holde motivasjonen oppe hele semesteret. Når jeg først møtte opp og så hvor flinke lærerne var fikk jeg motivasjon til å fortsette å følge undervisningen og jobbe hardt for å nå målene mine. Jeg vil spesielt trekke frem Tom i biologi og naturfag, Arne i kroppsøving og Øyvind i samfunnsfag. De er veldig flinke til å formidle pensum og har eksamensrettet undervisning – alt var så relevant. Dette opplevde jeg aldri på min tidligere skole. Jeg synes det det har vært overraskende gøy å være privatist på Metis. Jeg har hatt kjempedyktige og hyggelige lærere i alle fag.

God hjelp fra rådgivere

Alle elever på Metis Privatistskole får oppfølging og all hjelp de trenger av rådgiverne. Tonje benyttet seg av dette for å få mer informasjon om hvor mye hun måtte forbedre karakterene for å komme inn på det studiet hun ville.

– Hver gang jeg trengte hjelp stilte rådgiverne opp og gav meg all informasjon jeg trengte. De er veldig hyggelige og herlige damer! Blir alltid glad når jeg ser dem og de gjør en fantastisk jobb!

Veien videre

Tonje har flere muligheter etter at hun har forbedret karaktersnittet sitt. Hun har både søkt seg inn på sosionom-, interiørarkitekt- og biologistudiet.

– Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal velge enda, men skal finne ut av det i løpet av sommeren. Jeg gleder meg til å begynne på høyere utdanning til høsten.

Tips til andre privatister

– Det er viktig at du følger undervisningen. I starten oppfordrer lærerne oss til å fortelle litt om oss selv, hvilke mål vi har og hvorfor vi tar opp fag. Da har du muligheten til å finne andre privatister som har samme mål som deg. Ikke vær redd for å ta kontakt med de som har samme mål som deg. Personlig så jeg meg ut to andre elever som hadde like mål som meg. Det er mye gøyere når du kjenner noen og som du kan jobbe i kollokvier med.