10 tips til eksamen!

Våren har kommet, eksamensperioden har startet, og nervene har ankommet. Husk at vi ønsker at du skal lykkes på eksamen, og at vi heier på deg! Vi vil kun det beste for deg som privatist. For å hjelpe deg litt på veien har vi samlet en liste med ti finurlige tips for eksamen.

  • Øv på gamle eksamener i fagene du skal opp i. Da blir du kjent med strukturen på spørsmålene. Eksamensoppgavene kan du enten få av lærer, finne på nettet, eller få fra familie og venner. Da kan du få en formening om hvilke spørsmål, oppgaver og problemstillinger som kan bli aktuelle på eksamen.
  • Kjæresten, venner og familien din trenger ikke bare å være irriterende i eksamensperioden. Du kan også bruke de, blant annet ved å spørre om hjelp eller ved å diskutere det du leser. Dette hjelper deg med å huske informasjon. Du kan også be dem stille deg et oppfølgingsspørsmål.
  • Lag eller bli med i en kollokviegruppe. Samle en gjeng med privatister, og diskuter faget med hverandre. Man kan også fordele pensum og holde presentasjoner for hverandre. I tillegg kan man gjøre det litt hyggelig med å spise en middag samtidig som man studerer.
  • Ta pauser! Det er umulig å studere 24/7. Finn ut når du er mest produktiv, noen er mest effektive på dagtid, mens andre jobber best om kvelden/natten. Hvem er du? Lag en leserutine, og et system for når du skal lese hva. Det er også viktig å ta korte pauser i løpet av lesingen. Hjernen din trenger å bearbeide det du har lest.
  • Lag et tankekart hvor du skriver ned alt du vet om emnet. Dette tankekartet kan du gjenskape på eksamen før du begynner å svare på spørsmål.
  • Kom i gang! Hvis det er vanskelig å komme over dørstokkmila, så sett deg et mål om å lese pensum i ti minutter. Pensum er ikke ment til å læres på en uke. Det er viktig å starte lesingen tidlig. Lag deg en tidsplan og oversikt av pensum frem mot eksamen. Skriv ned hvor mange eksamener du skal ha, og hvilke datoer eksamenen er på.
  • Uten mat og drikke, duger helten ikke! Ta med deg sunn og god mat på selve eksamensdagen og mye vann. Det er viktig å holde seg unna junk-food. Spis også et godt måltid før eksamen, dersom du ikke har særlig med appetitt på grunn av nerver kan det hjelpe å spise en banan. Sukker kan virke fristene, men bytt det heller ut med nøtter. Spis næringsrik mat som hjelper hjernen din å holde fokus!
  • Gjør alt klart dagen før eksamensdagen! Dersom du skal ha eksamen et annet sted enn på skolen, finn ut reiseruten og hvor lang tid det tar å komme seg dit.
  • Ikke snakk med andre privatister om pensum rett før eksamen. Dette kan bare gjøre deg mer stresset. La hodet få en time-out og pust med magen. Tenk på noe annet enn eksamen, eksempelvis noe du gleder deg til.
  • Sist men ikke minst. Husk å puste! Dette er vår viktigste kilde til energi og konsentrasjon. Hvis du puster rolig, vil det virke beroligende på eksamensnervene dine.

Nå håper vi du er klar for eksamen, og at disse tipsene hjalp deg. Vi ønsker deg masse lykke til! Husk at vi heier på deg! ?