Alderspoeng – Hva er det?

Vi får mange spørsmål på rådgivning om hva alderspoeng egentlig er, så derfor har vi laget en FAQ som forhåpentligvis vil oppklare litt. Mange velger å ta et friår, arbeidsår eller reise før de begynner å studere. I løpet av dette året får man såkalte alderspoeng dersom man fyller 20 år eller er eldre. Hvis du har for lav poengsum for å komme inn på drømmestudiet, så husk at tiden er din venn! Jo flere år som går, jo flere alderspoeng får du og disse alderspoengene beholder du for alltid.

Det er to ting som er viktig å huske på når det gjelder alderspoeng.

 1. Alderspoeng gjelder ikke kvote for førstegangsvitnemål, kun i ordinær kvote. Du kan lese mer om forskjellene på kvotene her.
 2. Mange blander alderspoeng og tilleggspoeng. Da er det viktig å huske at det er to helt forskjellige ting. Tilleggspoeng er det du får for å ha gått på folkehøyskole, tatt militærtjeneste, siviltjeneste, fagskole eller høyere utdanning og man kan ikke få mer enn 2 tilleggspoeng.

FAQ Alderspoeng

Hva er alderspoeng?

 • Når du søker i ordinær kvote får du poeng for alderen din. Allerede det året du fyller 20 år får du to alderspoeng for hvert år, noe som gjør det enklere for deg å komme inn på høyere utdanning.

Hvem gjelder alderspoeng for?

 • Alderspoeng gjelder for alle som fyller 20 år eller eldre. I 23/5-regelen gjelder alderspoeng for de som er over 23 år.

Hvor mange alderspoeng kan man få?

 • Man kan få maks 8 alderspoeng.

Jeg er 21 år, hvor mange alderspoeng har jeg da?

 • Du får to alderspoeng fra året du blir 20 år, så du har totalt 4 alderspoeng. Se poengoversikten nedenfor.
  20 år – 2 poeng.
  21 år – 4 poeng.
  22 år – 6 poeng.
  23 år – 8 poeng.

Hvordan er det med 23/5-regelen og alderspoeng?

 • Det er ulik fordeling av alderspoeng ut fra om du har generell studiekompetanse, eller om du benytter deg av 23/5-regelen. Når man søker ved 23/5-regelen får man alderspoeng fra og med året man fyller 24 år. Du kan maks få åtte alderspoeng totalt, se poengoversikten nedenfor.
  24 år – 2 poeng.
  25 år – 4 poeng.
  26 år – 6 poeng.
  27 år – 8 poeng.

Hvor legges alderspoengene?

 • Alderspoengene legges til karakterpoengene du har på vitnemålet ditt. Lurer du på hva du har i snitt? Test vår karakterkalkulator her.

Ønsker du mer informasjon? Bestill en gratis rådgivningstime i BergenOslo, Stavanger eller Sandnes. ?