Beinrester og ekte engasjement

Tom Sømme har vært lærer på Privatistskolen i Bergen siden oppstarten i 2008, og har hatt i over 2000 elever i biologi og naturfag gjennom disse årene.

Helt fra Tom var liten har han hatt en stor fascinasjon for naturen. Med glødende engasjement bidrar han til å skape begeistring i biologi og naturfag for privatister hos Metis Privatistskole i Bergen. Stadig vekk har han med beinrester, eller noe annet fra naturen som skal undersøkes i timen. – Jeg elsker å utfordre elevene slik at de blir nysgjerrige, da hjelper det ikke å bare å vise teori, forklarer Tom.

Tom jobber både som eksaminator og sensor i Fylkeskommunen. Han kan derfor mye om hvordan eksamen foregår i fagene sine og oppfordrer gjerne privatistene til å snakke høyt med seg selv:
– Øv deg på å forklare teorien muntlig. Når du snakker høyt om et tema så lærer du deg det.

Gjennom erfaring har også Tom sett at det er viktig å bli tidlig ferdig med pensum.

– Deretter finner jeg frem t-skjeen, sier han lurt. For meg handler det om å få alle til å forstå pensum. Jeg legger opp til at elevene også kan ta opp det de ønsker. På den måten får jeg de aller fleste rustet og klar til eksamen.

Motiverte elever

Tom har tidligere jobbet som lærer i den videregående skolen, men foretrekker å jobbe som privatistlærer.
– Jeg opplever at det er det er mer modne og motiverte elever i privatistklasser. Jeg møter dem som er skikkelig interessert og da blir utbytte for både elever og meg som lærer større, avslutter Tom.

Privatister er mer motivert: Tom har tidligere jobbet som lærer på videregående. Han kom til et punkt der han fortrinnsvis ønsket privatistundervisning.