Eksamenstips

Privatistsemesteret er snart ferdig og det nærmer seg eksamen. Her kommer noen tips fra rektor i Bergen om hva du bør gjøre uken før, og på selve eksamensdagen.

Før eksamen

 • Planlegg hva du skal lese på den siste uken før eksamen og husk å få nok søvn. Det kan nok være fristende å sitte oppe for å få nok lesetid. Ikke gjør det. Å være opplagt på eksamensdagen er viktig.
 • Stopp av og til opp i lesingen og spør deg selv om hva du IKKE vil ha på eksamen? Sett av tid til å lese deg opp på dette.
 • Planlegg starten på eksamensdagen et par dager før. Finn ut hvor eksamen er, sjekk bussruter, og har du mulighet; ta turen til eksamenslokalet slik at du er sikker på hvor det er og at du kommer frem.
 • Dagen før eksamen pakker du ned alt du trenger. Lag en liste og kryss av for hver ting som er klar! Sjekk at du har alle hjelpemidlene du skal ha med deg. Pass også på at du har kjøpt inn noe frukt og vann til eksamensdagen slik at du bare kan ta det med deg om morgenen. Husk en banan; – jeg kommer tilbake til hvorfor :D. Da kan du legge deg og vite at alt er klart til dagen etter.

På eksamensdagen

 • Stå tidlig opp. Spis frokost. Ta med deg alt du pakket dagen før og vær ute i god tid. Finn deg en god plass i lokalet. Et tips kan være å unngå å sitte ved utgangen der folk skal gå ut og inn. Skulle du forsove deg litt? Du har uansett alt pakket og klart til eksamenen så du kan bare ta tingene å gå til bussen.
 • Tenk gjerne gjennom alt du kan i faget og vær positiv! Dette blir bra! Husk at du til og med har tenkt gjennom og lest på det du ikke vil ha på eksamen, så du er godt forberedt.
 • Nå har du kommet frem og funnet plassen din. Dette går bra. Hvis du likevel føler at pulsen er litt høy så ta noen dype pusteøvelser for deg selv. Pust inn i fire sekunder, hold pusten i fire sekunder og pust ut i fire sekunder. Gjør dette tre ganger. Det å ta kontroll på pusten og være bevisst på denne vil gi deg kontroll over pulsen din og gjøre deg roligere.
 • Spis bananen ? Funfact: Banan er beroligende og inneholder tryptofan som stimulerer serotoninproduksjonen i hjernen og virker positivt inn på humøret ditt. Dette er et triks som for eksempel musikere bruker før store konserter.
 • Endelig har du fått utlevert eksamensoppgaven. Dette er det du har sett frem til ? . Få oversikt over eksamensoppgavene. Bruk noen minutter til å gå over alle oppgavene og legg en plan/disposisjon for hvordan du vil besvare spørsmålene. Les oppgavene nøye og vær sikker på hva det blir spurt etter. Disponer tiden du har på eksamen. Sett av god tid og bruk hele den disponible tiden. Husk også å sette av tid til å lese gjennom og se over besvarelsen før du leverer. Se til at du har svart på det det blir spurt om i oppgaven.
 • Jernteppe. Å, nei! Du sitter fast på en oppgave! Det kan skje den beste. Vi kjenner alle den følelsen. Gå tilbake til pusteøvelsene som vi var inne på tidligere. Dette for at du skal beholde fokus og kontroll. Deretter starter du en brainstorming der du skriver ned alt du tenker på rundt spørsmålet. Finner du ikke svaret der og da så går du videre til neste oppgave. Underbevisstheten jobber for deg mens du gjør andre ting. Når du da kommer tilbake til oppgaven du satt fast på vil den gå bedre.
 • Ta pauser på eksamen! Frisk luft er bra for hjernen din og avkoblingen kan gi deg nye krefter.
 • Til slutt: Bruk tiden du satt av til gjennomlesning av besvarelsen før du leverer. Sjekk opp mot planen/disposisjonen du laget ved starten og pass på at alt er besvart så godt du kan. Lever inn.

Da er eksamen over og du kan belønne deg selv med noe du mener du fortjener.

Lykke til!

Med vennlig hilsen Frode Rydland,

rektor på Metis Privatistskole Bergen.