Trenger du motivasjonsboost?

Sliter du med motivasjonen til å begynne med eksamenslesinga? Frister det mer å vaske rommet enn å pugge formler? Nå som det nærmer seg eksamen vil jeg gi deg noen tips og råd som jeg selv har brukt for å slutte å prokrastinere, og få fortgang på eksamenslesingen!

1. Musikk

Dette tipset er kanskje ikke for alle, men musikk hjelper meg med å holde fokus og komme inn i en godt driv når jeg leser eller skriver. På Spotify har de en egen kategori for arbeids- eller studiedager med akustisk musikk som passer til de fleste studieoppgaver, som holder den utålmodige delen av hjernen vår i sjakk! Når jeg hører på musikk sjekker jeg ikke klokka like ofte, og plutselig har to timer rast forbi og jeg har fått gjort masse!

2. Ta pause i lesingen

I følge en artikkel jeg leste om konsentrasjon er det ideelle tidsforholdet mellom effektiv studietid og pauser 45 minutter med lesing etterfulgt av 15 minutters pause. Selv får jeg ofte gjort mer på seks effektive timer med dette opplegget, enn jeg får når jeg rigger meg til på skolen i 12 timer. Hodet må ha tid til å bearbeide kunnskap! Gjerne gå ut en tur om du har mulighet til det, eventuelt bare reis deg og skift miljø for 15 minutter.

3. Kom deg ut av senga!

La det være sagt: Jeg kjenner ingen som leser bedre hjemme i senga enn på skolen. Likevel kan det selvfølgelig finnes unntak, og noen av dere er kanskje kjempeflinke til å lese og holde fokuset hjemme. Om du ikke er god til å lese hjemme, ikke lur deg selv til å tro at du er det bare fordi du er sliten og ikke gidder å gå til skolen for å jobbe. Det er utrolig hvor fristende det plutselig kan bli å rydde rommet når man egentlig skal lese til eksamen hjemme… La rommet ditt være en plass hvor du sover, ser på serier og slapper av, og gjør deg ferdig med skolearbeid på skolen eller en annen plass du jobber/leser bra!

4. Belønn deg selv

Ofte er det nok motivasjon å se for seg drømmejobben eller drømmestudiet, men når eksamensperioden kommer snikende trenger man muligens noe ekstra å se frem til. Jeg lager planer for hvor mye jeg skal lese hver søndag, og legger inn små belønninger om jeg har klart målet. Det kan være så enkelt som en digg middag, eller en kinotur med noen man er glad i. Klarer jeg 30 studietimer per uke utenom forelesninger, hele måneden, belønner jeg meg selv med noe større, som f.eks. et klesplagg eller sko. Det er svært effektivt når man har mest lyst til å kaste boka og aldri se seg tilbake – men det er 10 dager igjen til eksamen…

5. Økonomisk motivasjon

Går du på en privatistskole, har du sannsynligvis betalt en del penger for å ta opp eksamen, samt for undervisningen i de forskjellige fagene. Hvor kjedelig er det ikke om du lar alt dette gå til spille, og ikke får den karakteren du ønsker deg? Selv er jeg student på BI, og bruker de økonomiske faktorene som motivasjon for å gjøre det bra på eksamen, når den indre motivasjonen er på bunn. Prisen for å ta opp et fag på BI er den samme som å ta opp fag som privatist, og det er utrolig kjedelig å ta eksamen om igjen!

6. Lag noe digg!

Om ikke hverdagen er trist nok i eksamenstiden allerede, blir den ikke mindre kjedelig av å spise knekkebrød med ost til alle døgnets tider. Bruk tid på kvelden eller før du drar på skolen til å lage en deilig lunsj- matlaging er dessuten en fin avkobling fra lesinga- og det er vel ikke bare jeg som synes det er lettere å lese om man har noe digg å spise samtidig?

7. Dagsplan

Mange studenter flytter nærmest inn på skolen under eksamenstiden, men personlig har jeg aldri forstått vitsen i å sitte 12-14 timer når du bruker 1/3 av tiden på å spise, gå på butikken, prate med venner o.l. Ble du sliten bare av å lese den siste setningen, har jeg et tips til deg: Noterer deg tema du skal komme deg igjennom og sider du skal lese før du begynner, slik at du vet at når du har gjort dette, kan du dra hjem. Man skal gjøre jobben skikkelig- men skikkelig kan også bety effektivt!

Jeg håper at du ved å ta i bruk disse tipsene kan gjøre eksamenstiden litt lettere for deg selv!

/Silje Lysklett, Internship-student i Metis