Har du det ryddig under eksamensperioden?

Det er ikke så rart. Mange kan nok kjenne seg igjen i det kjente begrepet «prokrastinering», spesielt studenter! Du skal egentlig begynne å lese til eksamen, men synes det er litt skittent og rotete i leiligheten din, og tenker at det er nok best å rydde før du begynner å lese. Alt som er kjedelig blir plutselig veldig gøy når man skal sette seg ned for å lese pensum!

Du vet at du ikke burde utsette oppgaven, men likevel MÅ du sjekke om det har skjedd noe nytt og klikker deg inn på VG, scroller deg gjennom Instagram, klikker deg inn på en video på YouTube og plutselig i høyre hjørnet popper det opp en kattevideo som er anbefalt for deg. Denne videoen må du jo bare se, og tre timer senere har du enda ikke begynt å lese til eksamen!

Hvorfor prokrastinerer man?
Det er ofte når man skal gjennomføre store, krevende og viktige oppgaver man prokrastinerer. Som for eksempel å lese til eksamen, eller å gjennomføre skolearbeid. Ved å utsette slike oppgaver unnslipper man ubehaget ved oppgaven, men man ender også opp med dårlig samvittighet, og anger fordi man vet at det er uheldig å utsette.

Hva er ulempen med å prokrastinere?
Prokrastinering kan føre til mer stress, dårligere presentasjoner, dårligere humør og dårligere helse. NRK.no skriver også at det vi utsetter i hverdagen kan i verste fall føre til angst og depresjon.

Hvordan kan man unngå å prokrastinere?
For å hjelpe deg litt på veien, og for at du skal unngå å prokrastinere, har vi laget en liten liste til deg! Denne listen skal hjelpe deg med å ikke utsette oppgaver lenger.

  • Begynn dagen med den oppgaven/delen av pensumet du gruer deg mest til. Da unngår du den unødige pinen du får dersom du utsetter den.
  • Mange venter med å begynne med en oppgave til de er motiverte. Ikke vent! Begynn med oppgaven, så kommer motivasjonen underveis.
  • Ikke bare sitt på skolen for å lese, varier hvor du gjør skolearbeid.
  • La en liste over ting du må gjøre, og sett deg tidsfrister!
  • Gi deg selv belønning når du har gjennomført en oppgave. Det kan være å gå på kafé med en venn, eller spise favorittsjokoladen din.
  • Organiser og planlegg! Del pensum inn i kapitler, og del kapitel inn i antall sidetall du skal lese den dagen.
  • Intervalltrening! Spre øktene dine utover istedenfor å sitte flere timer intensivt med samme tema.
  • Kombiner gjerne kjipe oppgaver med noe hyggelig, enten ved å høre på musikk, eller ha kollokviegruppe med middag og diskuter pensum med hverandre.

Ved å følge noen av punktene på denne listen kan du unngå prokrastinering! Vi heier på deg, lykke til med eksamenslesingen! ?