Råd fra Jeanette!

Nå er sommeren snart over, og høsten er rett rundt hjørnet. Kursene på privatist er allerede godt i gang, og for noen av dere er det ikke lenge siden dere satt på skolebenken og studerte, mens for andre er det kanskje litt uvant å være tilbake.

Vi har tatt en prat med en av rådgiverne i Bergen, Jeanette, for å høre hva som er viktig å tenke på ved skolestart. Hun forteller at det er viktig å huske på at man skal inn i et intensivt løp når man tar opp fag som privatist. En annen ting å huske på er at det faget du før brukte ett år på å lære bruker du nå et halvt år på og da er det viktig at man kommer inn i en rutine og lager en plan for arbeidet fremover.

Når man starter som privatist er det lurt å henge med fra starten, ikke tenk at du skal ta et skippertak helt på slutten. Du får mye mer igjen for det hvis du starter å lese allerede første kursdag, og gjerne før. Dersom du skal ta opp R-matte og aldri har hatt det før vil jeg anbefale å kjøpe/låne matematikk 1T-boken og kikke litt og bli kjent med pensumet før du setter i gang. Hos oss har vi forkurs uken før oppstart i de fleste matte-fagene og det vil også være til god hjelp.

Dersom du har vanskeligheter for å komme i gang, kan det være lurt å lage en plan for uken. Du skriver ned hva du skal lese når, og gjerne gi deg selv en belønning når du har gjennomført det. Belønningene kan være å gå en tur i parken, spise en sjokolade eller se en episode av favoritt-serien din. Dersom du kommer inn i en god rutine i starten, blir det lettere å holde på den utover semesteret.

Jeanett sine tre beste tips:

  • Lag en kollokviegruppe! Gjerne sammen med andre privatister som deler det samme målet som deg. Del opp pensum mellom hverandre og diskuter det.
  • Benytt deg av den hjelpen som finnes på skolen. Lever inn tekster og oppgaver på prøveeksamen som vi har i alle skriftlige fag. Dersom du eksempelvis sliter med å skrive en kronikk, kan du levere det til læreren og få tilbakemelding på teksten. Da får du vite hva du bør jobbe mer med frem mot eksamen.
  • Dersom du tar opp matte, vil jeg virkelig anbefale å bruke mattehjelpen vi har på skolen. Vi har blant annet gratis leksehjelp tre ganger i uken.

Da ønsker jeg dere velkommen til Metis Privatistskole og lykke til med semesteret! ?