Velkommen til Bergen!

For litt over ett år siden booket jeg en enveisbillett fra Trondheim til Bergen. Jeg ankom byen med de syv fjell og hadde høye forventninger til min nye hverdag som privatist! Jeg kjente ingen i byen på den tiden, og i den anledning tenkte jeg å komme med noen tips til dere som nå også tar opp fag som privatist/studerer i Norges flotteste studentby!

1. Kjøp deg en paraply

Det regner faktisk så mye som resten av Norge skal ha det til. Du har kanskje en regnjakke allerede, men til de dagene du ikke føler for å være så praktisk kledd, er det essensielt å ha med seg en paraply når det høljer ned. Man finner paraplyer på omtrent alle butikker, så om du har glemt den hjemme en dag er det ingen krise. Jeg liker paraplyene til Deli de Luca spesielt godt! Jeg er heller ikke i tvil om at Bergen har Norges beste utvalg av regntøy- sjekk ut butikken ”Aksdal i Muren” i Strandgaten.

2. Transport

Som student og borteboer har du sannsynligvis ikke tilgang til bil. Det er helt OK- da sparer du penger og miljøet – og det er dessuten veldig vanskelig å komme seg fram i Bergen sentrum med bil! De fleste gatene er enveiskjørt, i tillegg til at det er få parkeringsplasser i bykjernen. Jeg går nesten over alt, men skal du et stykke anbefaler jeg å ta i bruk bysyklene! For 350 kr kan du sykle hele perioden de står ute, som er fra april til oktober. Om du ikke liker å dele kan du kjøpe deg din egen. Gatene er flate og godt tilrettelagt for sykling. Avstandene mellom steder i bykjernen er heller ikke lang, men om det er skikkelig dårlig vær tar bybanen deg fra sentrum til Florida, Kronstad, Lagunen og helt ut til Flesland på 45 minutter.

3. Rabatter

Som student ved Metis Privatistskole har du rabatter på en rekke tjenester gjennom deres samarbeidspartnere. Dersom du husker å ta med deg studentbeviset er det som regel også studentrabatter på flere frisørsalonger, tannleger, helsetjenester, nisje-butikker osv!

4. Nettopp hatt bursdag – og har litt cashflow?

Om du for en gangs skyld har litt penger til overs (dette er ikke hverdagskost for en student, med mindre du jobber en del ved siden av skolen), er det veldig mye gøy du kan gjøre! Selv er jeg veldig glad i å spise ute, og som privatist hos Metis har du flere fordeler; Sumo har byens beste sushi, og på restaurantene i Vestre Torggate og på Lagunen får du 25% mellom 12-16. Hos Pastasentralen får du 10% på bla. en fantastisk lasagne, og masse annet godt. Salsa ligger i kjelleren av samme bygg som Sumo, og har autentisk tex-mex til 25% mandag-torsdag. På vei hjem fra en sen kveld på byen anbefaler jeg Los Tacos, prøv signaturburrioten (25%)! Min favoritt søndags-aktivitet er å spille shuffleboard og billiard på Kong Oscar i Marken. Dersom du er keen på en fet utfordring kan du prøve Escape Room i Strandgaten.

5. Møbler

Skal du ha noe til hybelen/leiligheten går det gratis buss hver halvtime til IKEA fra holdeplassen på torget og bystasjonen. Jeg anbefaler å kjøpe alt av kjøkkenutstyr og basic ting slik som telys, servietter, håndduker og lignende her. Det sparer du masse på framfor å kjøpe det i sentrum. Gidder du ikke busse ut til IKEA utelukkende for telys-shopping har søstrene grene og TGR på Exhibition masse praktiske ting!

6. Shopping

Hovedgata i Bergen heter Torgalmenningen, og her ligger store kjøpesentre som Sundt og Galleriet i tillegg til en rekke butikker. Jeg er veldig glad i Galleriet, som har bla. HM Trend, Monki og byens beste kanelknuter på BIT. Sjekk også ut Sportsgalleriet om du er på jakt etter freshe treningsklær! I Strandgaten et det en del finere butikker som Janne & Julia, REGN, GANNI, Fresh Pepper, Scabal og salongen Brow-Rehab (hello girls!). Jeg må også tipse om parfymeavdelingen i førsteetasje på Sundt, KICKS på kløverhuset og byens eneste MAC-butikk på samme kjøpesenter!

7. Bolig

Min erfaring er at det er ganske dyrt å leie i Bergen, sammenlignet med f.eks. Trondheim som også er en stor studentby. Det kan allikevel finnes gode dealer! Om du skal på visning i et kollektiv, be om at huseier også er til stede. Det er en del eldre bygårder og hus i Bergen, og det er greit å vite hva strømkostnaden ligger på om dette ikke er inkludert i leien. Om du selv er privatist anbefaler jeg å bo med andre i samme livssituasjon som deg. Sannsynligheten er større for at de respekterer eksamenstiden din og ikke har fest dagen før en viktig eksamen.

Bergen er en fantastisk studentby med et unikt miljø og jeg følte meg veldig velkommen som fersk student for ett år siden. Jeg håper dere føler dere like velkommen som det jeg gjorde, og at dere finner dere godt til rette i Norges fineste by. Velkommen skal dere være!

Hilsen Hannah,

privatist på Metis Privatistskole Bergen