NYHET!
Publisert 22.08.21
Publisert 22.08.21
Erasmus+ pris
Metis har vunnet EU-pris for Erasmus+ prosjektet Moltam (2017-2020), the “2021 European Innovative Teaching Award”. Den offisielle annonseringen var gjort av Europakommisjonen for innovasjon, forskning, kultur og utdanning 16 september 2021i Brussel. Vinnerprosjektene vil bli presenterte ved en Europeisk vinnerseremoni i Brussel 20 oktober 2021.
I forbindelse med denne begivenheten så har vi laget en video som har blitt sendt til Brussel og til bruk i Norge som inspirasjon for andre Erasmus+ prosjekt.
Les mer om Moltam her.
Det er et EU/EØS program, I Norge styrt av DIKU. Erasmus+ Strategiske partnerskap støtter faglig samarbeid i Europa som skal utvikle, utveksle og prøve ut nyskapende praksis og pedagogisk metode. Målet er å styrke utdanningskvaliteten innenfor alle utdanningsnivå og læring på tvers av landegrenser.
I forbindelse med Erasmus+-prosjektet (MOLTAM) som vi leder deltok vi på oppstarts- og erfaringsseminar 2018 for Erasmus+ KA1 og KA2 (mobilitet og strategiske partnerskap), Bergen 26.-27. september 2018.
Metis har fått Erasmus+ midler til tre nye prosjekter: ELMO; POLIS og Young Citizen Inquiry project der vi samarbeider med flere land I Europa.
Prosjektet er ledet av universitetet i Hull, England og partnerne ved siden av Metis, er en ungdomsklubb i Hull, og en videregående skole i Bremenhaven, Tyskland og en videregående i Valencia, Spania. Prosjektet skal være mest mulig elevstyrt, der elevene jobber med miljø-og klimarelaterte temaer i form av innovative digitale læringsmetoder i samarbeid på tvers av landegrensene. Metis har fått med seg to små nyskapende bedrifter “associated partners” Spello og Rainfall (Media City) som kan inspirere oss i bruk av artificial reality (AR), virtual reality (VR) og 360o video.
Dette prosjektet leder vi og vi samarbeider med skoler i Hellas, Italia og Spania. I tillegg blir ItsLearning med som ¨associated partner¨. Dette prosjektet er basert på lærersamarbeid der man jobber med ulike miljø- & klimaoppgaver sammen med elever. Prosjektet varer i to år men på grunn av korona og ingen fysiske reiser første året, så søker vi om utvidelse med et ekstra år.
Les mer om prosjektet her.
Elmo Læring, undervisning og trening (LTT)-konferanse i Imperia, Italia 4-7 oktober 2022
Partnere fra Metis: Bård Inge, Andreas, Ann Kristin and Anbjørg
Dag 1
Hva er mobil læring?
Vi ble ønsket velkommen til den italienske skolen Liceo Statale G.P. Vieusseux av rektor.
Deretter workshop om mobile læring av Dr Kevin Burden, University of Hull, som er ekspert på mobil læring. Han startet med å forklare bakgrunnen til begrepet mobil læring. Da iphone og padlet kom, fikk vi digitale verktøy som kunne gjør det samme som stasjonere pc-er eller mac-er kunne, men uten restriksjoner i tid og rom, kunne ta læringen ut av klasserommet for eksempel.
Vi bruker iPac-modellen for å evaluere tre viktige elementer ved mobil læring:
Vi avsluttet dagen med en vandretur den historiske bydelen av Imperia, med Davide, vår vert og partner i Elmo-prosjektet
Dag 2
Elevaktivitet Case Study 3 og iPac-evaluering
Dag 3
To elever fra den italienske skolen demonstrerte hvordan en debatt skal organiseres. Disse elevene deltar i lokale og nasjonale debattkonkurranser og vi ble inspirert til å prøve noe av det samme ved vår skole.
Deretter viste vi presentasjonsvideoene ¨Case Study 3¨ vi hadde laget til hverandre.
Her kan du se Metis sitt bidrag: https://www.youtube.com/watch?v=-in0ET1dZ8E
Dag 4
Dagsutflukt til Genoa: Byvandring i denne flotte byen med våre italienske verter, Davide og Emanuella som guider.
Partnermøte (Transnational meeting) Bremerhaven, Tyskland 22-23 september 2022
Partnere fra Metis: William, Andreas and Anbjørg
Dag 1
Ønsket velkommen til Johann-Gutenberg-Schule av Heiko, som er koordinator for internasjonale prosjekt ved skolen og deltaker i Citizens Inquiry-prosjektet
Presentasjon elevarbeid: Kor viktig er det tyske mose-landskapet for klima og miljø?
Planlegge prosjektet videre:
Elevmobilitet i Valencia (25-27 october 2022)
Elevmobilitet I Bremerhaven (6-9 februar 2023)
Multiplier event I Bremerhaven (10. februar)
Konferanse for Læring, undervisning og trening (LTT) i Bergen (24-26 april 2023)
Dag 2
Byvandring I Bremerhaven med elever fra skolen som guider
Besøkte Klimahuset og fikk omvisning. Der lærte vi om ulike utfordringer angående miljø og klima verden rundt.
Erasmus+ møttes i Valencia tidligere i år og valgte å kombinere to prosjekter, Elmo og Citizens Inquiry.
Citizens Inquiry-prosjektet er ledet av Universitetet i Hull (England) og har partnere fra Tyskland, Spania og Metis fra Norge, mens Elmo-prosjektet er ledet av Metis og har partnere fra Hellas, Italia og Spania. Metis sammen med partnerskolen fra Valencia deltar i begge prosjektene.
De to prosjektene består av ulike elementer, men har felles emne som utgangspunkt: Klima og bærekraft. Begge prosjektene dreier seg om elevaktiviteter der elevene bruker mobile læringsverktøy og ulike digitale applikasjoner.
Dette prosjektet blir ledet av Italia og Metis er med som partner sammen med skoler fra Italia, Hellas, Malta, Tyrkia og Litauen. Dette prosjektet involverer elevutveksling (4 elever sammen med to lærere). På samme måte som ELMO-prosjektet er dette et to-års prosjekt, men på grunn av korona og ingen fysiske reiser første året, så søker vi om utvidelse med et ekstra år. Det er beregnet at hver partnerskole reiser på besøk til hvert av de andre partnerskolene (4-5 dager), hver gang med 4 nye elever og to nye lærere.
Elever og lærere fra ulike land besøkte Metis videregående i mai 2022. Dette prosjektet inkluderer seks elevreiser, der fire elever og to lærere fra hver partnerskole besøker hverandre. Under besøket presenterer elevene oppgaven de har fått tildelt.
På grunn av korona-pandemien har reisene vært utsatt med et år og Metis videregående ble den første partnerskolen til å være vertskap for arrangementet.
Programmet startet på Media City Bergen sammen med Monica (ansvarlig for programmet), rektor Kjartan og Anbjørg (Koordinator for Erasmus+). Seks elever fra Vg1 Medier og kommunikasjon ledet et lynkurs i norsk for de besøkende.
Alle elevene hadde forberedt et spesifikt emne innenfor temaet “Sustainable citizenship and respect for the environment (Learning Unit 4)” som de presenterte etter velkomsten
Temaene var:
Deretter ble elevene fra de ulike landene ble sent på en guidet tur i Bergen by ved bruk av appen Actionbound (laget av elevene fra programfag engelsk). På skolen ble det arrangert stads/utstilling som representerte hver partnerskole. Solen skinte dessverre ikke med oss, men uken ble likevel avsluttet med en tur til Fløyen med grilling og padling. Det ble en suksess!
Polis forberedelsesmøte (C1) 25/10-29/10 202 i Italia, partnerskolen Santa Rosa I Viterbo, en vakker middelalderby nord for Roma.
Deltakere fra partnerskolene:
Italia (vertslandet) : Chiara og Stephania (Polis-koordinatorer); rector og flere lærere som deltar I prosjektet.
Norge: Anbjørg og Monica
Hellas: Georgia og Anastasios
On-line:
Tyrkia: Urfet
Lithuania: Danute og Rosita
Malta – deltok ikke
Dag 1 – Omvisning på skolen
En musikkelev synger opera ¨O Sole Mio¨ i skolens bakgård.
Byvandring i middelalderbyen Viterbo
Tur til den vakre gamle nabobyen Bagnoregio Civita.
Dag 3 (siste dag):
Fantastisk konsert av skolens klassisk musikkelever.
Avskjedstaler fra Santa Rosa sin rektor og prosjektkoordinatorene Chiara and Stephania.
C2 – Inclusion and diversity, human rights
Som vår del av POLIS-prosjektet har vi jobbet med menneskerettigheter. Norge er et land som har internasjonal anerkjennelse for å oppfylle borgernes menneskerettigheter i stor grad. Likevel er det norske borgere som føler at deres menneskerettigheter ikke blir oppfylt slik den enkelte ønsker det. Våre 1sta-elever (2020-2021) har utforsket hvordan ulike mennesker opplever dette.
Våre 1sta-elever (2020-2021) har utforsket og laget ebøker om hvordan ulike mennesker opplever dette. Her kan du se et eksempel på en slik ebok.
POLIS – møte 23. mars i Bergen
Her er listen over de ulike temaene som skal jobbes med:
MOLTAM-prosjektet er ledet av Metis og inkluderer partnere fra Tyskland og Spania:
Metis videregående Bergen. Amanda Naylor (partner), Monica Amundsen (partner), Anbjørg Igland (coordinator) og Johs Totland (finance)
1. Wildermuth-Gymnasium, Tübingen, Tyskland 2. Colegio Santa Maria Marianistas, Valencia, Spania
Prosjektet er en videreføring av et treårig Erasmus-prosjekt for mobil læring (MTTEP) der Metis videregående deltok sammen med universiteter og høgskoler i fem land (England, Norge, Australia, Nederland og Tyskland).
Det overordnete temaet i prosjektene er bruken av mobil teknologi i undervisning og læring. I MOLTAM-prosjektet videreutvikler vi dette temaet med fokus på vurdering.
Stadig utvikling av mobil teknologi øker behovet for å lære hvordan denne kan brukes i forbindelse med læring, som for eksempel å bruke ulike typer applikasjoner på ulike mobile enheter som mobil, iPad osv. Dette gir også muligheten til at læring/undervisning kan utføres hvor som helst og ikke avhengig av klasserom – derav navnet Mobile Learning.
I det nye prosjektet vil både lærere og elever bruke iPad-er til å utvikle blant annet e-bøker i ulike fag og bruke mobilteknologi til å utvikle ulike vurderingsmetoder. Elever som har programfag engelsk (internasjonal engelsk Vg2 og samfunnsfag engelsk/litteratur kultur engelsk Vg3), kjemi, fysikk og psykologi deltar allerede. I løpet av denne treårsperioden er planen at hele skolen skal involveres. Det skal blant annet arrangeres to workshops der hele undervisningspersonalet skal delta. Erasmus+ prosjektet er med på å løfte skolens digitale kompetanse og er et viktig bidrag i skolens internasjonale satsning.
Koronaviruset førte til at vi måtte kansellere det planlagte LTT (Learning Teaching Training)-programmet i Bergen April 2020. Som et alternativ organiserte vi en digital workshop på Teams for partnerne i prosjektet. Vi lagde en Padlet-presentasjon der vi plasserte alle de mobile læringsaktivitetene (elevaktiviteter knyttet til iPac-modellen – den fundamentale teorien bak prosjektet). Dette har vi har jobbet med siden partnermøtet i Valencia November 2019.
Våre internasjonale partnere kunne ikke komme til Bergen som planlagt og vi gikk glipp av fire hele dager med aktiviteter, inkludert workshop for alle ansatte ved Metis, men som et alternativ fungerte
det digitale partnermøtet på Teams glimrende. Dette ble en fin avslutning av det tre år lange Moltam-prosjektet. Se LTT-presentasjonen her.
Monica Amundsen, Anbjørg Igland og William Peter Hocking.
Ann Kristin Skeide og på skjermen Pedro, Amanda, Monica og William.
Lansering av boken som har vært et samarbeid i forbindelse med MTTEP-prosjektet.
Monica Amundsen, Ann Kristin Skeide og William Peter Hocking.
Workshop med i-Pac og underveisvurdering med Dr Kevin Burden, University of Hull. I-Pac-rammen er basert på MTTEP-prosjektet, som Metis videregående deltok i i 2014-2017. I Moltam-prosjektet prøver vi å kombinere modellen med underveisvurdering. Besøk Moltam sin nettside her.
![]() | ![]() |
Sightseeing: Her besøker partnerne Historic Old City og The City of Arts and Science
![]() | ![]() | ![]() |
http://www.valencia-cityguide.com/tourist-attractions/the-city-of-arts-and-sciences.html
https://www.visitvalencia.com/en/what-to-see-valencia/historical-centre
Lærerteamet fra Metis videregående skole i Valencia, fra venstre: Monica Amundsen, Anbjørg Igland og William Peter Hocking.
Tre av våre lærere var på skolebesøk på Collegio Santa Maria for å observere elevenes bruk av digitale læringsmetoder.
MOLTAM partnere samlet i Valencia november 2018 for å arrangere workshops for spanske lærere i digitale lærings- og undervisningsmetoder.
Partnerne fra Spania og Tyskland kom til Bergen og Metis denne gangen.
LTT partner-møte ved Metis vgs Bergen.
Besøk på ItsLearning sitt hovedkontor.
Besøk på Media City Bergen.
Et par uker før Moltam LTT Bergen (13-16 mai), fikk vi besøk av prof. Kevin Burden fra University of Hull, England. Han er ekspert på mobil læringsteori og den pedagogiske modellen iPAC. Denne modellen gir lærere et verktøy til å måle bruken av mobil learning. Les mer her.
I tillegg til den faste MOLTAM-gruppen ved Metis vgs (Anbjørg, Monica William, Kugarajh og Ann Kristin), var en liten gruppe fra Høgskulen på Vestlandet invitert til i-PAC workshop. Dette fordi vi samarbeidet med dem i det forrige Erasmus+ prosjektet MTTEP, ledet av Universitetet i Hull, ved prof. Kevin Burden.
Partnerne presenterte det som de hadde jobbet med siden forrige LTT i Valencia; ulike aktiviteter (Mobile Learning activities). I tillegg demonstrerte Metis-elever fra kjemi, fysikk og engelsk hvordan de hadde brukt Mobile Learning teknologi til å lage ebøker osv.
William presenterer resultatet av en lærerundersøkelse vi utførte i de ulike landene om bruken av teknologi i undervisningen.
Kjemi-klassen viser hvordan de har jobbet med ulike apper som I-Movie, Explain Everything og e-book.
Samfunnsfaglig engelsk-klassen viser hvordan de har brukt ulike apper og laget e-bøker om Brexit.
Ansatte ved Metis ble utfordret til å prøve forskjellig mobil læringsteknologi. Her utforsker lærerne Book Creator, nettversjon.
Partnerne på fjelltur opp Sherpatrappene til Ulriken.
Partnerne fikk en ekstra dag i Bergen for å få oppleve 17.mai.
Partnermøte i Tübingen, Baden-Württemberg, Tyskland
Workshop ved IWM-Leibniz-institut für Wissensmedien, Universitetet i Tübingen, Tyskland: ¨Undervisning og læring med digital teknologi¨. Anbjørg Igland og Monica Amundsen fra Metis vgs demonstrerer bruk av iPad og ulike apper i fagene engelsk og kjemi for tyske lærere.
MTTEP-prosjektet var et tre-årig prosjekt og det første Erasmus+ prosjektet Metis ble partner i. Les mer om prosjektet her: MTTEP (2014-2017)
Les mer om prosjektet i bladet utgitt av DIKU (den gang SIU), artikkel om samarbeidet vårt. I Lektorbladet (norsk fagforeningsblad for lektorer) kan du også lese mer om MTTEP-prosjektet. Mer informasjon om Metis videregående Bergen sin rolle i prosjektet finner du her.
Elever i internasjonal engelsk har workshop med Dr. Amanda Naylor fra University of York.
Elever i internasjonal engelsk har workshop med Dr. Amanda Naylor fra University of York.
Elever i psykologi jobber med å lage e-bøker.
Her finner du planen for de tre Erasmus+ prosjektene vi deltar i. (Det kan komme endringer i planen på grunn av korona).