Metis videregående skole leder et nytt Erasmus+ prosjekt der vi samarbeider med skoler og lærere i flere land. Skolen har fått innvilget to nye Erasmus+prosjekter, med oppstart høsten 2020.
Prosjektbeskrivelsen er ¨Environmental Learning Through Mobile Devices (ELMO)¨og vi skal samarbeide med skoler i Hellas, Italia og Spania. I tillegg blir ItsLearning med som ¨associated partner¨. Dette prosjektet er basert på lærersamarbeid der man jobber med ulike miljø- & klimaoppgaver sammen med elevene.
Det andre skolesamarbeidsprosjektet “Promoting Citizenship and building Inclusive Societies” blir ledet av Italia og Metis blir med som partner sammen med skoler fra Hellas, Malta, Tyrkia og Lithuania. Dette prosjektet involverer elevutveksling (4 elever sammen med to lærere). Begge prosjektene varer i to år, men pga av korona og begrensing på reiser inntil videre, så kan prosjektene bli strukket over tre år. Det er beregnet at hver partnerskole reiser på besøk til hvert av de andre partnerskolene (4-5 dager), hver gang med 4 nye elever og to nye lærere.
Prosjektet tar for seg ulike emner knyttet til FNs bærekraftsmål og som også sammenfaller med de nye tverrfaglige målene i fagfornyelsen.
Her er listen over de ulike temaene som skal jobbes med. Metis har hovedansvar for tema nummer 5.
- Inclusion and diversities, human rights
- Digital citizenship and critical thinking
- Promotion of peace, tolerance and respect
- The importance of young people representation in decision making institutions and stakeholders
- Sustainable citizenship and respect for the environment
MOLTAM-prosjektet
MOLTAM-prosjektet er en videreføring av et treårig Erasmus-prosjekt for mobil læring der Metis videregående deltok sammen med universiteter og høgskoler i fem land (England, Norge, Australia, Nederland og Tyskland).
Hva går dette ut på?
Det overordnete temaet i prosjektene er bruken av mobil teknologi i undervisning og læring. I MOLTAM-prosjektet videreutvikler vi dette temaet med fokus på vurdering.
Stadig utvikling av mobil teknologi øker behovet for å lære hvordan denne kan brukes i forbindelse med læring, som for eksempel å bruke ulike typer applikasjoner på ulike mobile enheter som mobil, iPad osv. Dette gir også muligheten til at læring/undervisning kan utføres hvor som helst og ikke avhengig av klasserom – derav navnet Mobile Learning.
I det nye prosjektet vil både lærere og elever bruke iPad-er til å utvikle blant annet e-bøker i ulike fag og bruke mobilteknologi til å utvikle ulike vurderingsmetoder. Elever som har programfag engelsk (internasjonal engelsk Vg2 og samfunnsfag engelsk/litteratur kultur engelsk Vg3), kjemi, fysikk og psykologi deltar allerede. I løpet av denne treårsperioden er planen at hele skolen skal involveres. Det skal blant annet arrangeres to workshops der hele undervisningspersonalet skal delta. Erasmus+ prosjektet er med på å løfte skolens digitale kompetanse og er et viktig bidrag i skolens internasjonale satsning.
Erasmus + Moltam-project Digital LTT Bergen 19. juni 2020
Koronaviruset førte til at vi måtte kansellere det planlagte LTT (Learning Teaching Training)-programmet i Bergen April 2020. Som et alternativ organiserte vi en digital workshop på Teams for partnerne i prosjektet. Vi lagde en Padlet-presentasjon der vi plasserte alle de mobile læringsaktivitetene (elevaktiviteter knyttet til iPac-modellen – den fundamentale teorien bak prosjektet). Dette har vi har jobbet med siden partnermøtet i Valencia November 2019.
Våre internasjonale partnere kunne ikke komme til Bergen som planlagt og vi gikk glipp av fire hele dager med aktiviteter, inkludert workshop for alle ansatte ved Metis, men som et alternativ fungerte det digitale partnermøtet på Teams glimrende. Dette ble en fin avslutning av det tre år lange Moltam-prosjektet.
Se LTT-presentasjonen her.
Monica Amundsen, Anbjørg Igland og William Peter Hocking.
i-PAC Workshop på Metis videregående ved prof. Kevin Burden, University of Hull, England
Et par uker før Moltam LTT Bergen (13-16 mai), fikk vi besøk av prof. Kevin Burden fra University of Hull (3/5/2019). Han er ekspert på mobil læringsteori og den pedagogiske modellen iPAC. Denne modellen gir lærere et verktøy til å måle bruken av mobil learning. Les mer her: http://mttep.eu
I tillegg til den faste MOLTAM-gruppa ved Metis vgs (Anbjørg, Monica William, Kugarajh og Ann Kristin), var en liten gruppe fra Høgskulen på Vestlandet invitert til i-PAC workshop. Dette fordi vi samarbeidet med dem i det forrige Erasmus+ prosjektet MTTEP, ledet av Universitetet i Hull, ved prof. Kevin Burden.
Erasmus+ prosjekt: MOLTAM (Mobile Learning Technology and Assessment Methods)
LTT (Learning Teaching & Training) – seminar i Bergen 13-16 Mai 2019. Partnerne fra Spania, Tyskland og England besøkte Metis vgs i Bergen denne gangen.