(Business)

Salg, service og reiseliv passer for deg som ønsker tidlig arbeidserfaring, gå i lære og ta fagbrev etter Vg2, eller ønsker en yrkesrettet vei til generell studiekompetanse.

Ønsker du å jobbe med sikkerhet, markedsføring, salg, reiseliv, hotell, resepsjon, – eller drømmer du om å starte egen bedrift? Her hos oss kaller vi det nye utdanningsprogrammet for Business – for det er nettopp det vi skal lære deg å drive med.

Verdifull arbeidserfaring

Næringslivet etterspør unge mennesker som er driftige og dyktige i service, sikkerhet, salg og reiseliv. Hos oss tar vi yrkesfag på alvor, og du lærer om alle sider ved servicebransjen som etter to år gir deg mulighet for læreplass og fagbrev eller et godt grunnlag før videre studier innen for eksempel markedsføring, økonomi og sikkerhet. Vi gir deg god og relevant opplæring i tråd med utviklingen i bransjene og følger deg tett på veien for å oppnå nettopp ditt mål!

Spennende prosjekter

Vi har fokus på at du skal ha det gøy mens du lærer! Vi jobber med spennende prosjekter og med lærestoffet på kreative måter. Ønsker du et spennende skoleår med fokus på praksis, karriere og yrkesliv? Da er Business det riktige valget for deg.

Bli bedre kjent med to av lærerne på business, Katrine & Cathrine. Begge har selv lang erfaring innen salg, service og reiseliv. Les mer om de her.

Samarbeider med næringslivet

Vi har gode kontakter i næringslivet, og bruker bedrifter aktivt for å gjøre undervisningen mer praktisk og virkelighetsnær.

Vil du besøke oss?

Vi inviterer til hospitering 14, 17. og 21. februar! Det starter kl. 10.00 og avsluttes kl. 14.00. Vi gleder oss til å møte deg! ☺️ Søk selv eller tips noen du kjenner!  Meld deg på her.

Vekterutdanning

Nytt i år er at du kan ta vekterutdanning når du velger sikkerhetsfaget.

Mange muligheter videre

Ved å velge Business kan du gå ut i lære i mange forskjellige yrker og bransjer, blant an-net innen reiseliv, salg, service og administrasjon eller sikkerhet. Du kan også ta påbygning i Vg3, eller etter læretiden, for å få generell studiekompetanse. Da kan du studere videre på høgskole eller universitet.

For deg som ønsker

 • Tidlig arbeidserfaring
 • Å bli fremtidens leder
 • Å gå ut i lære
 • Å starte for deg selv
 • Generell studiekompetanse

Tidligere elev

Bertine er tidligere elev fra Metis, og har blitt lærling i Forsvaret. Hun er på sitt andre år, og forteller om hvordan hun opplevde førstegangstjenesten og hvordan det er å være lærling i Forsvaret. Hun gikk selv Salg, service og sikkerhet på Metis, og gikk ut  i 2019. Les mer om Bertine her.

Elev om Salg, service og reiseliv

Helene har lyst å jobbe med administrasjon og valgte derfor Salg, service og reiseliv.

Hvorfor valgte du Salg, service og reiseliv (Business)?

Jeg var usikker på hva jeg egentlig ville bli, men jeg visste at jeg ønsket å bli noe innen salg. Her på Metis er det dyktige lærere og de bryr seg virkelig om elevene sine. Det er viktig for meg og var grunnen til at jeg ville gå her.

Hvordan var første skoledag?

Det var spennende! Jeg var selvsagt nervøs, men det gikk fort over. Lærerne ønsker deg godt velkomen. Vi var på tur andre uken til Dyrkolbotn og her hadde vi mange forskjellige aktiviteter og ble godt kjent med hverandre. Det hjalp virkelig på miljøet!

Hva lærer du om på Business?

I første semester i Vg2 går vi både sikkerhet og reiseliv. Da får vi prøvd begge deler, og det siste semesteret kan vi fordype oss i enten sikkerhet eller reiseliv. Jeg ønsker å bli bilselger eller eiendomsmegler når jeg er ferdig på Metis, så det er kjekt å få prøvd litt forskjellig i løpet av skoleåret!

Hvor jobber du når du har praksis, og hva lærer du?

I første semester i Vg2 går vi både sikkerhet og reiseliv. Da får vi prøvd begge deler, og det siste semesteret kan vi fordype oss i enten sikkerhet eller reiseliv. Jeg ønsker å bli bilselger eller eiendomsmegler når jeg er ferdig på Metis, så det er kjekt å få prøvd litt forskjellig i løpet av skoleåret!

Hvordan er en vanlig skoledag for deg?

Det er veldig varierende. Vi har blokkdager, som vil si at vi har ett fag hele dagen. Min klasse drar en del på bedriftsbesøk og skolen er flink til å bruke byen. Vi får også en del besøk av bedrifter på skolen. Etter høstferien skal hele klassen inn i Forsvaret og jobbe med administrasjonen der. Vi skal på Haakonsvern og de andre basene i Bergen. Der skal vi være tre uker. Det blir spennende! Vi kunne velge mellom praksis eller dra til Forsvaret. Dette fristet meg mest og jeg gleder meg skikkelig mye! Vi kan også ta vekterutdanning via skolen, og den skal jeg ta.

Hva er det beste med Metis?

Det må være lærerne. De bryr seg om oss og de hjelper om det er noe. Det er kjekt å alltid å ha de på din side.

Hvordan var overgangen fra ungdomsskolen til videregående?

Den var ganske stor, men det hjalp veldig med turen vi hadde til Dyrkolbotn. Her ble vi kjent med hverandre og vi har mange gruppeoppgaver på Business. Da blir vi ekstra godt kjent med hverandre.

Har du noen gode tips til nye elever?

 • Ikke vær redd
 • Du kommer til å føle deg velkommen
 • Møt dagen med et smil – du får alltid et smil tilbake og det kan lett gjøre dagen din.

Kine Malen viser deg hennes hverdag på Business!

Synve snakker om Salg, service og reiseliv

VG1
 • Gjennomsnittlig timer per uke: 26
Fellesfag:årstimer
Engelsk140
Kroppsøving56
Praktisk matematikk84
Naturfag56
Norsk56
Felles programfag:timer
Forretningsdrift169
Kultur og samhandling140
Markedsføring og innovasjon168
Yrkesfaglig fordypning:timer
Yrkesfaglig fordypning168
VG2
Salg og reiseliv
 • Gjennomsnittlig timer per uke: 26
Fellesfag:Årstimer
Kroppsøving56
Norsk112
Samfunnsfag84
Felles programfag:timer
Forretningsdrift159
Innovasjon og markedsføring159
Kultur og samhandling159
Yrkesfaglig fordypning:timer
Yrkesfaglig fordypning253
VG2
Service, sikkerhet og administrasjon
 • Gjennomsnittlig timer per uke: 26
Fellesfag:Årstimer
Kroppsøving56
Norsk112
Samfunnsfag84
Felles programfag:timer
Sikkerhet169
Administrasjon og bærekraftig drift168
Kommunikasjon og yrkesutøvelse140
Yrkesfaglig fordypning:timer
Yrkesfaglig fordypning253

Lurer du på noe mer?

Katrine Ness

Seksjonsleder for Salg, service og reiseliv på Metis videregående.

katrine.ness@metis.no

Er du klar for å ta steget videre?

Se våre andre utdanningsprogram eller