Hva ville du valgt?

Går du på yrkesfag eller tar fagbrev og planlegger høyere utdanning? Visste du at om du tar fag som privatist i læretiden kan du tjene nærmere en million ekstra i livslønn?

Møt Ole og Per

Høsten 2016 starter to kamerater, Ole og Per, på en helt vanlig yrkesfaglig skole. Begge har som mål å ta bachelor for å utdanne seg til å bli byggingeniør.

Etter to år på yrkesfag velger de hver sin vei for å nå målet. Ole benytter seg av mulighetene i offentlig skole, mens Per velger en raskere vei mot målet gjennom å ta fag på Metis Privatistskole. Denne løsningen fører til at Per kommer to år tidligere ut i arbeidslivet. Dette tjener Per godt på.

Her er utdanningsløpet fra videregående til byggingeniør:

*) Gjennomsnittlig startlønn for ingeniører med bachelor i privat sektor var per 1. oktober 2015 ifølge NITO 486.876,- Kilde: www.nito.no

Hvordan går det med Ole og Per høsten 2025?

I og med at Per tok privatistfag på kveldstid samtidig som han var lærling, gikk han ut i arbeidslivet for to år siden. Ole derimot, er akkurat ferdig med utdanningsløpet og skal ut i arbeidslivet. Det at Per kom ut i jobb to år tidligere innebærer at han allerede har tjent 872 752,- mer enn Ole (snittlønn 2015). Dette er etter at Per har trukket fra kostnadene som privatist.

Da er vi tilbake til overskriften på dette blogginnlegget: Hva ville du valgt?