Jobber mot toppkarakter i alle fag

Cathrine Thuland Hansen er 29 år og kommer fra Bergen. Hun forbedrer fag på Metis Privatistskole for å oppfylle sin store drøm om å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi.

Cathrine tok kontakt med ulike privatistskoler og utvekslet mailer med flere rådgivere. Den som skilte seg ut var rådgiver på Privatistskolen Bergen, og Cathrine tok turen innom.

– Rådgivningstimen var mye av grunnen at jeg valgte Metis. Rådgiveren var utrolig imøtekommende, positiv og dyktig. Jeg fikk også anbefalt Metis av kusinen min og en kamerat som begge har gått her.

Nye opptaksregler

Målet til Cathrine er å komme inn på psykologistudiet. Hun startet på Universitetet i Bergen, men kom ikke videre fra årsstudium. I 2015 ble opptaksreglene endret til et integrert 6-årig studiet. Dette førte til at Cathrine måtte forbedre karakterene fra videregående for å komme inn.

– Først mistet jeg all motivasjon og det satt langt inne å starte forfra igjen. For meg var det et nederlag.

Hun var lenge usikker på om hun skulle ta opp fag og ”begynne på videregående” igjen.

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle fortsette på drømmen om å bli psykolog, men så fant jeg ut at jeg ikke kunne jeg ikke gi meg. Nå er jeg kommet så langt og har funnet ut at det er dette jeg vil.

Til slutt valgte hun en kombinasjon av klasseromsundervisning og nettstudier.

– Jeg hadde innarbeidet gode rutiner gjennom UiB og tenkte at samfunnsfag og historie var lesefag. Så da valgte jeg å ta de fagene gjennom Metis Nettstudier og klasseundervisning i fagene matte, engelsk og norsk. Det har fungert veldig fint for meg!

Karaktergarantien

Privatistene jobber hardt for å nå sine mål, men av og til er man rett og slett bare uheldig på eksamen. Cathrine var en av disse og da var hun glad for at Metis tilbyr karaktergaranti.

– Det er veldig høyt snitt for å komme inn på psykologi. i fjor var grensen nesten 63, så målet mitt er å få 5-ere og 6-ere i alle fagene jeg tar opp. Jeg vil ikke sjanse på noe. I høst var jeg uheldig og bommet på muntlig eksamen i engelsk. Da var det godt å ha karaktergarantien i bakhånd. Pengene jeg fikk tilbakebetalt fra karaktergarantien brukte jeg til å betale dette semesterets eksamensavgift. Det er kjempebra at Metis tilbyr denne garantien!

Inkluderende og dyktige lærere

Lærerne har vært viktige for Cathrine sine resultater. Hun liker godt at lærerne har respekt for privatistene og er enkle å samarbeide med.

– Lærerne er veldig inkluderende, dyktige og flinke til å formidle. Undervisningen er alltid rettet mot eksamen og de legger til rette for at vi skal gjøre det bra. I engelsk får man veldig klasseromsfølelse; man diskuterer og jobber mye i grupper, mens i matten går det mye i oppgaveløsning. Så alt til sitt formål. Det liker jeg veldig godt! Og jeg merker stor forskjell fra videregående. Lærerne har en helt annen respekt for deg og det er mye mer samarbeid.

Kombinerer skole og jobb

Det er fullt mulig å kombinere jobb med skole.

– Jeg har en 50% stilling som brukerstyrt personlig assistent (BOA). Det passer meg perfekt. Jeg har senvakt når jeg har privatistkurs på dagtid, og dagvakt når jeg har kurs på kveldstid. Jeg anbefaler flere å ha en deltidsjobb ved siden av studiene.

Avslutningsvis vil hun komme med en oppfordring til de som er usikker på om de skal forbedre karakterer eller ta opp fag.

– Bare gjør det! Det er ikke så skummelt. En ny rolle er skummelt uansett – om det er en ny jobb eller en ny treningstime du ikke har prøvd før. Alle nye roller er skumle i begynnelsen, men jo mer man er i den rollen jo mer blir man kjent med det. Man må for eksempel ikke la frykten for å være for “gammel” stoppe en. Hjernen har ikke noe vondt av å lære seg noe nytt. Om jeg lærer meg videregående-stoff eller går på universitetet – det betyr ikke at jeg er noe dummere enn andre.