Bli bedre kjent med Gosken! 🙋🏼‍♂️

Gosken (Geir-Oskar) kommer fra Bergen og er sosialrådgiver på Metis videregående. Han har utdanning fra Høyskolen i Oslo, og videreutdanning på Universitetet i Bergen. Før han begynte på Metis, jobbet han i barnevernet og har lang erfaring innen psykiatri.  

Hva er jobben din her på skolen?

– Her kalles jeg vel sosialrådgiver. Vanlige rådgivere på andre skoler er ofte lærere, men det er ikke jeg. Kan ingen fag, men kan mye om det å ikke ha det så bra i livet. Jeg er utdannet barnevernspedagog, og kommer du på besøk til meg så kan jeg by på både gode og dårlige råd!

 

Hvorfor ble du sosialrådgiver?

–  Jeg ble oppringt av Johs (tidligere rektor ved Metis videregående). Han trengte en som kunne se elevene på en litt annen måte. En som ikke bare ser faget, men som har tid og kompetanse til å kunne komme tettere på elever som ikke alltid har det like enkelt.

 

Hvilken videregående gikk du på og hvilken linje?

– Jeg gikk på Bergen Katedralskole, hvor jeg fullførte videregående på to år ved å ta kveldskurs. Jeg var altfor barnslig til å ta studiespesialiserende i 16-årsalderen, så fullførte derfor videregående først da jeg var 25 år gammel.

 

Hva ønsket du å bli da du var yngre?

– Jeg ville gjerne bli skorsteinsfeier. Søkte faktisk på det, men fikk dessverre ikke jobben!

 

Hvordan så du ut da du var yngre?

 

Kan hvem som helst komme til deg?

– JA! Alle kan faktisk det, vel… bortsett fra tannleger og leger som vil ta blodprøver av meg. Ellers er alle sammen velkommen! 😁

 

Hva pleier du å hjelpe elevene med?

– Jeg hjelper elever med mye forskjellig. Det kan være elever som har det litt vanskelig i livet, på skolen eller hjemme. Ofte hjelper det bare å snakke om det og sette ord på ting.  Når du har satt ord på vanskelige ting så viser det seg ofte at det ikke er så farlig. Det å sortere tanker er jeg flink til! Ellers hjelper jeg elever som har dysleksi, lærevansker, svak konsentrasjon, angst, kjærlighetssorg, tunge tanker, teite lærere, eller som ikke trives. Kan også synge en sang om det trengs!

Jeg hjelper elever med mye forskjellig. Det kan være elever som har det litt vanskelig i livet, på skolen eller hjemme.

 

Når kan elevene komme til deg?

– Jeg er her på kontoret hver skoledag. Elever kan også kontakte meg utenfor skoletid, enten ved å ringe eller sende SMS. Dersom jeg er opptatt med noe annet, sender jeg svar eller ringer opp igjen så fort jeg får mulighet!

 

Kan elever bare ta turen innom kontoret ditt, eller må man ha en grunn for å snakke med deg?

– Nei, de kan bare ta turen innom for å slappe av, spille kort eller yatzy. Men dersom elevene ofte kommer for å slippe unna timene, så får jeg kjeft av lærerne fordi jeg ødelegger elevens undervisning.  Som regel så følger elevene opp undervisningen og det er ikke så mange som skulker for å komme inn her. Det er ofte en grunn til at de kommer. Jeg har veldig troen på det å kunne lytte til historier og samler på historier fra ungdommer. Det kjekt å høre hva elevene forteller om livene deres. Jeg har taushetsplikt, så hos meg kan man snakke om alt!

Jeg har taushetsplikt, så hos meg kan man snakke om alt!

 

Hvorfor har du så mye rart på kontoret ditt?

– Det gjenspeiler vell innsiden av hodet mitt. Er litt lite system der, og jeg liker godt å leke. Da er det kjekt å ha mye greier!

 

Hva er ditt favoritt-sitat?

– Ikke la deg knekke på tærne!

 

Har du en funfact om deg selv?

– Tror jeg har de tynneste og lengste tærne i Nord-Europa.  De knekker hele tiden og passer veldig dårlig til å spille fotball med (noe jeg alltid har likt godt).  Jeg reiste på sommerleir da jeg var 15-16 år, og da var det en av de mindre barna som så tærne mine. Barnet pekte og lo. Så ropte ungen ut på østlandsk «se på de tærne da, det er de lengste tærne jeg har sett», så kom det 20 andre unger rundt meg og lo og pekte på dem. Det var litt spesielt husker jeg.

 

👨🏼‍🎓 Spørsmål fra elevene!

 

📏 Hvor langt er et tau?

– Ca 1/35-del av et fjell tror jeg (uten å ha googlet det).

 

🐘 Hvordan vil du få en elefant inn i et kjøleskap?

– Det tror jeg ikke går an. Elefanten er altfor stor.

 

⌛️ Ville du reist 100 år tilbake i tid eller 100 år frem i tid?

– 100 år tilbake. Liker veldig godt å se på gamle bilder om hvordan det så ut da. Hadde vært veldig spennende og snakket med folk om hvordan de tror det blir om 100 år.