NORDPLUS SAMARBEID METIS VGS & GREVE GYMNAS 2022-2024

Hva er Nordplus?

Nordplus er Nordisk Ministerråds mobilitets- og nettverksprogram for utdanningsområdet i de nordiske og baltiske land inklusiv selvstyreområdene Åland, Færøyene og Grønland. Programmet har som formål å styrke og utvikle nordisk utdanningssamarbeid og bidra til å skape et felles nordisk og baltisk utdanningsområde.

Prosjekttittel: Det nordiske landskab som kulturbærer

Tverrfaglig samarbeid: norsk/dansk, naturfag, kroppsøving.

Elever og lærere involvert i prosjektet:

1mk-klassen ved Metis i samarbeid med elever fra Greve Gymnas, med sine respektive lærere Birgitte Hovland, Iben Helen Kristoffersen og Anders Sørensen fra Metis og Michael Friis Møller og Jakob Bystrup Stensgaard fra Greve Gymnas.

Prosjektet inkluderer 4 elevmobiliteter, 2 til Bergen og 2 til København over 2 skoleår; en ny klasse hvert skoleår.

Første elevmobilitet: Bergen 7-10 mars 2023

Målet var å la elevene oppleve og finne glede over norsk natur, for å motivere og reflektere over hvorfor det er viktig å ta vare på naturen. Vi brukte norsk økolitteratur som beskriver natur og endring av natur, kunnskap om klimaendringer og kroppsøvingsfaget som verktøy for denne refleksjonen. I tillegg ble skigåing brukt som et konkret eksempel på hvordan naturen blir brukt i den norske kulturen.

Elevaktiviteter på Metis: Sett bort fra et kort møte på Meet var det første gang de danske og norske elevene møttes. Første dag startet på Metis, der elevene ble delt inn i grupper på tvers av klassene, og jobbet med faglige oppgave i norsk, dansk og naturfag. De fikk utdelt økolitteratur og naturfaglige artikler og de startet arbeidet med å en kreativ video hvor de diskuterer framtiden til vestlandsk natur med bakgrunn i tekstene de hadde jobbet med. De avsluttet dagen med en liten by-rebus i grupper og velkomstmiddag på Bien Centro. Et viktig prinsipp i dette prosjektet er at elevene skal bo hos vertsfamilie, elevenes foresatte, så de danske elevene dro hjem til sine norske verter for overnatting.

To skidager på Voss: Neste dag tok alle toget til Voss og deretter gondolbanen opp på fjellet, der elevene fra 1mk og sammen med de danske elevene brukte dagen til å stå langrenn og neste dag til Alpint. For mange var det første gang på ski, men det gikk utrolig bra uten skader. Vi hadde også en base med Kvikklunsj og kakao på stormkjøkken som elevene kunne gå opp til når de trengte en pause. Middag, sosialt og Overnatting på Voss vandrerhjem.

Avslutting på Metis: Siste dagen av oppholdet møttes alle elevene på skolen, der de fikk ferdigstille oppgavene de begynte på første dagen: en video med bilder fra norsk natur med fortellerstemmer om klimaendringer og beskrivelser knyttet til norsk litteratur. Før de daske elevene med sine lærere skulle dra hjem med buss, ble det tid til «adjø» på Festplassen og gruppebilde foran Ulriken.

Tilbakemelding fra Metis-elevene:

Elevene møtte noen utfordringer med å forstå de danske elevene, men at det ble enklere etter hvert. De satte pris på at de jobbet i stabile grupper under oppholdet, slik de fikk tid til å bli kjent med «sin gjeng». Flere ga også uttrykk for både mestringsfølelse og skiglede, og at det motiverte dem til mer skigåing/-kjøring.

Andre elevmobilitet: København 25-28 mai 2023

1mk-klassen fra Metis med sine lærere reiste på besøk til Greve Gymnas, København.

Tittel elevmobilitet: Kulturkontraster

Da elevene møttes i Norge i mars, stod den vestnorske naturen i fokus sammen med å bygge sosiale relasjoner på tvers av landegrenser. Reisen til Danmark, var det fysiske aktiviteter og dansk natur og dansk kultur som sto i fokus: sykkeltur, Tivoli, besøke Christiania og badminton.

Byvandring i København:

Første dag møtte Metis-teamet de danske elevene med sine lærere på Nørreport stasjon, og gikk samlet til Nørrebro. Den danske læreren Michael fortalte om Københavns historie, inkludert sammenhengen mellom Nørreport og Nørrebro. Videre gikk elevene sammen i norsk-danske-grupper for å spise lunsj og jobbe med en rebus i Assistens Kirkegård. Her besøkte vi gravene til noen kjente danske personer, blant annet H. C. Andersen og Natasja Saad. Vi avsluttet dagen på Tivoli med adrenalin, latter og god stemning.

Andre dag startet i Fristaden Christiania, der vi fikk både se og høre om hvordan det er å bo her. Etter en liten matbit, og mange inntrykk gikk vi videre ut til Refshaløen for å utfordre komforsonen med klatring og buldring. Slitne, sultne, men med enorm mestringsfølelse, avrundet vi byvandringen med masse deilig «street food» på «Reffen». Etter en innholdsrik dag reiste elevene hjem til sine danske vertsfamilier i Greve, og fikk en liten smakebit på den danske hverdagen.

Elevaktiviteter på Greve Gymnas:

Den tredje dagen skulle vi endelig få se den flotte skolen til de danske elevene. Den store og luftige skolen står i kontrast til vår lille «byskole». Elevene jobbet først med en oppgave, før vi fikk en omvisning av forstaden Greve fra sykkelsetet. Vi tok et stopp på «Mosede Fort» på Greve strand og fylte på med litt energi. På kvelden hadde de danske elevene arrangert en gøy kveld for våre norske elever.

Siste dagen startet med en økt med badminton, som er en stor sport i Danmark. Nå begynner turen å nærme seg slutten, og elevene laget en plakat som sammenlignet opplevelsene fra det norske og danske besøket som de også presenterte for hverandre. Plutselig var det tid for å ta avskjed, og det var tydelig at det var dannet mange fine nordiske vennskap.

Tilbakemelding fra elever og lærere:

Fra elevene: «Vi har opplevd utrolig masse, og selv om det har vært tett program og vi var slitne når turen var over, så har vi storkost oss. Vi har allerede avtalt at vi skal tilbake å besøke de danske elevene».

Fra lærerne: Til tross for noen språkutfordringer ved det første besøket til Bergen, var det klart at elevene nå hadde en langt større forståelse for hverandres språk. Felles opplevelser har skapt gode bånd mellom flere av elevene og vi så til og med tårer på flyplassen. Det virker som elevene har hatt det veldig gøy, og det har jammen vi lærere også. For en flott ungdom vi har!